Nyum....
Stoberi kalau nak yang manis, kena pilih yang warnanya merah yang nak
hampir ke maroon tu. Merah gelap. Yang tu manis. Sebab tu orang kata
kalau nak makan stoberi manis kena makan kat atas [Cameron Highlands].
Bukan sebab buah tu berlagak diva pandai2 bertukar rasa masa kat tempat
sejuk atau kat tempat panas. Tapi sebab yang merah2 gelap macam ni, tak
tahan untuk dibawak turun. Yang ni yg dah betul-betul masak ranum.
Kalau bawak turun, nanti dia berair kang takleh makan plak. Tapi kalau
setakat nak bawak turun ke KL tu rasanya sempat lagi kot. Syaratnya
lepas je sampai terus kena sumbat semua dalam mulut. Barulah terjamin
kemanisannya. Apa-apapun, manis stoberi ni takde la manis yang macam
buah mangga atau buah ciku tu. Manis stoberi still ada masam-masam sikit
cuma bezanya sama ada masam tu pekat atau masam tu rasa nipis je. |
2 comments:
aihhh..mananya stoberi utk org KL??
untuk orang KL kita beli benda lain kat dia ~~~
Post a Comment